Jocul românesc e cel mai dulce joc

Astăzi, vezi hore peste tot, la orice ocazie, de la concerte la evenimente și chiar și în jocul copiilor. Dar de unde vine hora și de ce ne este nouă așa de dragă? Cercul este un motiv care apare în multe culturi înrudite cu a noastră. Și nu numai în dans, ci și în pictură, sculptură… Toate artele sunt pătrunse de influența cercului. Motivul pentru care apare peste tot se pierde în zorii istoriei și poate chiar mai devreme. Succesiunea anotimpurilor este un cerc, la fel ca și ciclul vieții omenești.

Roata, de asemeni, a dus înainte civilizația noastră vreme de multe milenii, fie că vorbim de roata carului sau de roata olarului. E deînțeles, așadar, de ce forma circulară, considerată perfectă de matematicieni, a dominat evoluția culturală a indo-europenilor de pretutindeni.

Românul, mai apropiat de natură ca oricine, s-a veselit la hore, duminică după duminică, după Liturghie, de când a apărut pe pământul acesta. Nu e muzică mai cunoscută decât cea de horă și nu e român care să nu știe a juca pe ea. Nunta, ca celebrare a vieții, nu are cum să se lipsească de jocul cel dulce. Nici nu e neapărat să fii un ascultător înfocat de muzică populară sau un consumator de folclor. Tradiția aceasta este pentru oricine iubește voia bună și vrea să fie aproape de oameni, de natură și de unitatea pe care cele două o formează.