Astazi va voi povesti despre calatoriile mele alaturi de formatia Andrei Balan & Orchestra in diferite parti ale tarii si de traditiile de demult din acele zone. Chiar daca traditiile difera din loc in loc, voia buna reprezinta punctul forte al oricarei nunti, iar noi, cu ajutorul muzicii, am reusit sa dam tonul distractiei.
Nu demult, zestrea era pregatita dinaintea nuntii, atat pentru fata, cat si pentru baiat. Zestrea trebuia aleasa cu grija deoarece aceasta reflecta statutul social al baiatului sau al fetei. Aceasta putea arata si harnicia de care fata da dovada, deoarece sipetul (Moldova) sau lada miresii (Transilvania) reflecta si aceasta particularitate.
Am aflat de la nuntasi din Transilvania ca pe vremuri chemarea la nunta se facea cu maxim o luna inainte, iar cei care anuntau erau mirii si baieti si fete din partea mirilor, imbracati in costume nationale. Cei din Moldova ne-au spus ca invitatiile erau facute de catre miri, socrii si vornici. Acestia mergeau prin sat si faceau invitatiile imbracati de sarbatoare.
Gateala miresei si a mirelui sunt diferite chiar si astazi, insa de la ambele nu lipsesc muzica traditionala si voia buna a nuntasilor care sunt de fata. Pe vremuri, gateala ambilor miri se facea la casa miresei si erau gatiti simultan. Acum, gateala miresei si a mirelui se fac separat deoarece se spune ca iti poarta ghinion sa iti vezi alesul sau aleasa inaintea nuntii.
Aceste traditii au apus, insa cele mai importante isi pastreaza suflul si astazi. Fiecare nunta incearca sa oglindeasca zona din care mirii fac parte, pentru a arata mandria acestora de a apartine acestui popor si pentru a pastra cate putin din sufletul romanului de demult. Modernismul european sau de peste ocean slefuieste modul in care mirii doresc sa isi organizeze nunta, insa se pastreaza cateva traditii ce pun in valoare iubirea mirilor fata de istorie si trecut.
Noi am dus buna dispozitie in fiecare zona a tarii, cu melodii traditionale, dar si cu melodii autohtone, cu muzica populara, dar si cu muzica usoara. Desi cuplurile la care am fost invitati sa intretinem atmosfera erau tinere, nu mica ne-a fost mirarea cand acestia, impreuna cu nuntasii, fredonau si dansau pe melodii de muzica populara de demult, in care simti iubirea, dar si dorul.
Formatia din Iasi Andrei Balan & Orchestra creaza momente de neuitat in compania voastra, regasind traditii de altadata in locurile cele mai ascunse.