Formatii de nunta - melodii pentru momente speciale
Traditiile si obiceiurile romanesti sunt comori lasate din generatie in generatie de mii de ani, marturii ale istoriei si punti intre generatii. Folclorul defineste identitatea noastra ca popor si transcende timpul contribuind la vesnicia creatiei, a sufletului si a sensului vietii, precum si a echilibrului constiintei nationale. Portul, credintele si obiceiurile se regasesc in fiecare colt de tara, din Moldova in Ardeal, din Banat pana in Dobrogea. Obiceiurile sunt pe cat de uimitoare pe atat de frumoase. Fie ca vorbim de momente esentiale in viata omului (nastere, botez, nunta sau moarte) sau de cantec si dans popular, traditiile contribuie la identitatea locului din care fac parte si sunt cinstite in diferite moduri.
Obiceiurile de nunta iau din specificul locului si sunt un mod de exprimare a culturii locale. Unele dintre cele mai interesante obiceiuri si traditii de nunta se regasesc in Bucovina sau „Tara de Sus a Moldovei”, dupa cum este cunoscuta. Cantecele si dansurile de nunta sunt de-a dreptul fascinante, iar intregul eveniment este sarbatorit cu mare veselie. De-a lungul timpului, obiceiurile au evoluat si au fost adaptate in functie de perioada de timp, insa si-au pastrat farmecul si unicitatea.
Un obicei interesant era strigarea nuntii in biserica inainte cu trei saptamani, iar cei care nu erau de acord puteau sa isi exprime parerea in public. Desi o nunta este un motiv de bucurie si veselie, mireasa trebuie sa planga si mirele sa fie luat in ras. In ziua nuntii mireasa plange in timp ce domnisoarele de onoare ii canta cu jale
Un obicei care se pastreaza in multe parti ale Moldovei este castigarea miresei. Atunci cand ajunge la casa miresei, mirele trebuie sa se tocmeasca si sa treaca de alaiul miresei pentru a putea ajunge la ea. Dupa acest moment, mirii trebuie sa isi ceara iertare de la parinti. In timp ce mireasa sta pe o perna cu fata spre rasarit, mirele sta in picioare si ii tine mana stanga pe umar. Perna este un simbol al drumului usor si placut in viata.
Dansul si muzica din seara nuntii sunt si ele speciale, urmand un curs anume. Dupa ce se deschide seara cu valsul miresei, urmeaza o taraneasca lunga si jocuri de hora precum trandafirul, polobocul, mocaneasca sau cumatrita
Muzica la nunta are rolul de a intretine atmosfera, de a scoate nuntasii la joc si de a transmite pe acorduri melodioase bucuria si emotia momentului. Andrei Balan&Orchestra este una dintre cele mai experimentate formatii de nunta din Iasi, pe a caror melodii evenimentele voastre vor prinde viata. Ne adaptam repertoriul in functie de cerinte si venim in intampinarea voastra cu sfaturi pentru alegerea celui mai antrenant playlist. Alege una dintre cele mai bune formatii din Iasi!