Formatii de nunta de altadata

Amintirile din copilarie sunt de nepretuit si reprezinta comori pe care un copil le aduna pana la maturitate, il modeleaza si il ajuta in luarea multor decizii. Indiferent de ce s-ar spune, copilaria petrecuta la sat iti ofera amintirile cele mai frumoase. Cand iti petreci primii ani din viata la bunici, la sat, ai posibilitatea sa traiesti si sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva. Ai sansa sa vezi de mic farmecul traditiei, al mancarii traditionale, al obiceiurilor locale, al jocurilor impreuna cu ceilalti copii.

La sat pana si nuntile aveau alt farmec. In trecut, acestea nu erau petreceri fastuoase, cu mancaruri pretentioase sau decoruri extravagante. Atmosfera de care se bucurau bunicii nostri era cea din caminul cultural sau chiar din propria curte. Iar vesmintele din acea zi speciala erau frumoasele costume populare, cu motive si tesaturi de sarbatoare. Nici nu aveau nevoie de mai mult, pentru ca formatia de nunta incalzea atmosfera si ii indemna in cele mai saltarete hore ale fericirii. Bucuria le era imensa si chiar aveau o nunta ca-n povesti, ce dura trei zile si trei nopti. Lautarii aveau o pofta neobosita de a ii incanta pe cei prezenti, de le da instrumentelor intensitate si vocii maretia pentru a rasuna in intreg satul. Nuntasii se intreceau in dansuri populare, formau hore largi si sarbe de neoprit. Era o atmosfera diferita fata de cea de astazi, nunta avea un farmec aparte, insa formatiile de nunta cantau cu aceeasi pasiune ca si in prezent.

Mi-am petrecut copilaria la bunici, intr-un loc de poveste pe malul Bistritei. Acolo am avut ocazia sa petrec cele mai frumoase momente, dar mai ales sa cunosc formatii de nunta deosebite. Luam parte la evenimentele locale si la nunti cu emotie si incantare, lucru ce mi-a oferit sansa sa vad formatii de nunta indeaproape, sa invat diverse melodii si lucruri pe care trebuie sa le faca o formatie de nunta.

Astazi incerc sa insufletesc evenimentele la care sunt invitat, sa transmit bucurie prin cantecele mele si, mai ales, sa ii fac pe oameni sa simta muzica pe care o asculta. Andrei Balan&Orchestra este o formatie din Iasi ce da viata unor evenimente diverse din Iasi si din tara.